Menyvalen i denna spalt motsvarar de du finner i sidhuvudet.
Gruvområdet i Boliden under tidigt 1930-tal. Dagbrottet skymtar till vänster i bild.
Bangård med malmupplag i förgrunden. Flygbild tagen mot sydväst.
När guld upptäcktes i Boliden i mitten på 1920-talet blev det bråttom att anlägga en gruva på vad som då var känt som Fågelmyran. Det var nästan bokstavligen väglöst land, mittemellan byarna Bjurliden och Strömfors ca. 30 km väster om Skellefteå. På en imponerande kort tid skapades ett dagbrott, sorterings- och manskapsbyggnader, verkstäder och järnvägsförbindelse med Rönnskärsverken (Skelleftehamn) via Slind och Skellefteå.
Lika snabbt som arbetena påbörjades, lika snabbt uppstod behovet av elektricitet och därmed bildades vad som under åren 1928–1996 var de elektriska hjälpavdelningarna inom Bolidens Gruvaktiebolag – sedermera känt som Boliden Mineral AB och numer Boliden AB, eller New Boliden.
Det äldsta dokumentet i företagets arkiv: Ritning över en 1 000 kVA transformator 40 000/11 000 Volt från Luth & Roséns Elektriska AB, ett Stockholmsföretag som under 1930-talet uppgick i dåvarande ASEA.
Gruvverksamheten i Boliden kom snart att bedrivas under jord och under 1940-talet öppnades flera nya gruvor i det s.k. Skelleftefältet. I likhet med samhället i stort ökade också elanvändningen och de elektriska avdelningarna utvecklade snart en omfattande kompetens kring allt från signalanläggningar till högspänning och komplett elektrisk infrastruktur.Original elschema från mitten av 1940-talet till personspelet i Laisvallsgruvan (1943–2001). Gruvlaven blev sedermera rikskänd när en första misslyckad sprängning 2006 skapade "det lutande tornet i Laisvall".
I takt med effektiviseringar, högre säkerhetskrav och nya material vidareutvecklade de elektriska avdelningarna sin kompetens kring el under jord. Under 1980-talet genomfördes t.ex. fullskaliga prov med helt elektrifierade maskiner för att komma tillrätta med det växande problemen med dieselrök. Den tiden var den ingen framkomlig väg då utbyggnaden inte kunde ske nog snabbt och flexibelt och tekniken kunde inte riktigt svara mot kraven på tillförlitlighet. Mer än 30 år senare har emellertid idéerna tagits upp på nytt inom gruvindustrin.
Under 1980-talet genomfördes fullskaliga försök med helt elektrifierade gruvmaskiner i Kankbergsgruvan. Det blev inte verklighet då, men mer än 30 år senare har idéerna åter kommit upp till ytan och då som nu är vi beredda på utvecklingen.
I mitten av 1990-talet befann sig den svenska gruvindustrin i kris och som ett led i ett av flera omfattande besparingsprogram, beslöt sig Boliden för att sälja ut samtliga hjälpavdelningar till ett fristående bolag under namnet Industriteknik Nord AB med BPA som huvudägare. Vid sidan av de elektriska avdelningarna ingick även mekaniska- och fordonsmekaniska avdelningar, ytbehandling, VVS och ventilationsservice. BPA hade emellertid vid den här tiden egna ekonomiska problem till följd av 1990-talets finanskris och var delvis under uppköp av byggkoncernen PEAB. Av denna anledning kom PEAB 1997 in som majoritetsägare i Industriteknik för att 1998 överta hela verksamheten och införliva den i sin subkoncern Maintech Industripartner.
Under tidigt 2000-tal påbörjade även PEAB en renodling av sin verksamhet, vilket 2002 ledde fram till att Maintech-koncernen avvecklades. Industriteknik fick nu lokala ägare och upplevde ett uppsving under större delen av 00-talet. 2008 bytte verksamheten namn till Contector AB och drabbades senare hårt av finanskrisen. Detta ledde 2010 fram till att entreprenadföretaget Bergteamet förvärvade bolaget och införlivade det i sin egen verksamhet där de tidigare elektriska avdelningarna blev en egen division under namnet Bergteamet Electro.
Verkstadsanläggningarna på Bolidens gruvområde. Den Elektriska verkstaden mitt i bild.
En tids tillbakagång i den svenska gruvnäringen medförde att Bergteamet under första delen av 2014 såg ett behov av att fokusera på sin egen kärnverksamhet – bergarbeten under jord – och en dialog inleddes därför med divisionsledningen för Electro, vilket i augusti 2014 ledde till att Electro avknoppades från Bergteamet och blev det fristående företaget Boliden Electro AB. I samband med avknoppningen gjordes även en fastighetsaffär där Bergteamets tidigare huvudkontor i Bolidens samhälle blev det nybildade bolagets nya verksamhetsställe. Därmed lämnade Electro Bolidens gamla gruvområde där man funnits sedan 1928 och de lokaler man funnits i åtminstone sedan sent 1930-tal. Och därmed inleddes en ny epok i vår historia.
Det nya versamhetsstället för Boliden Electro på Finnforsvägen 57 i södra utkanten av Bolidens samhälle.